Kitsede ja lammaste foorum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kitse lüpsipuhkus

+2
Gevalia
lumimari
6 posters

Go down

Kitse lüpsipuhkus Empty Kitse lüpsipuhkus

Postitamine  lumimari Reede Veeb 25, 2011 7:15 pm

Tere kõigile lahketele kogemustega kitsekasvatajatele.
Kui pikk võib olla kitse lüpsiperiood. Nimelt sain endale ahtra kitse. Ta poegis viimati aasta tagasi. Kas ma pean talle andma nüüd lüpsipuhkust. Plaanin kitse paaritada taas sügisel.

lumimari

Postituste arv : 4

Tagasi üles Go down

Kitse lüpsipuhkus Empty Re: Kitse lüpsipuhkus

Postitamine  Gevalia Laup Veeb 26, 2011 5:52 pm

Tere, Lumimari!
[oh mis armas valge kitse nimi, salvestan kohe mällu! Kõik Lumelörtsid ja - roosid, -kellukesed, -tormid, Lumivalgukesed ja Viru Valged juba kasutuses, see nüüd midagi uut :-))]

Räägin, kuidas ise teen: muudkui lüpsan, kuni udar ikkagi täitub, kasvõi üle päeva. Kitse kinnijätmise vajadus tekib alles paar- kolm kuud enne uut poegimist. See on oluline selleks, et uuel lüpsihooajal toodang ei väheneks. E. Musto on niimoodi kusagil maininud, kahjuks nüüd täpset kohta ei mäleta. Ja loogiliselt võttes- uus pesakond vajab ternespiima kah.
Aastaid käis rutiinselt meil tiba teistmooodi, nimelt aug- sept lasin siku karja, novembri lõpuks jätsin kitsed kinni, detsembri vehkisin Iirimaal hooajatööl, jaan- veebr võtsin tallesid vastu, mais- juunis võõrutasin talled täielikult ning sügisel taas sama otsast pihta. Nüüdseks on olud muutunud, juba teist talve keegi ikka piima annab.
Üle 10 aasta vanuseid kitsi ei soovitata enam paaritada. Neid võiks kevadisel haljal lihtsalt uuesti lüpsma hakata.
Gevalia
Gevalia

Postituste arv : 182

http://sites.google.com/site/mlehis/kitsed

Tagasi üles Go down

Postitamine  lumimari Laup Veeb 26, 2011 6:10 pm

Aitäh nõuannete eest. Seega jätkan oma kitse lüpsi kuni ta on paaritatud ja tallede tulekuni paar-kolm kuud aega.

Hea meelega hakkan mõnele valgele kitsetallele ristiemaks ja luban lahkelt kasutada oma kasutajanime Lumimari Very Happy

lumimari

Postituste arv : 4

Tagasi üles Go down

Postitamine  pipi Kolm Märts 02, 2011 9:27 am

Gevalia kirjutas: Neid võiks kevadisel haljal lihtsalt uuesti lüpsma hakata.

Kui kaua võtab aega kuni hakkab normaalset piima tootma, ma mõtlen, et algul tuleb ju ainult sellist vett. Olen kuunud ka, et kits ei pea just poegima, et lüpsma hakkaks.

pipi

Postituste arv : 58

Tagasi üles Go down

Postitamine  Kilu-Mari Nelj Märts 03, 2011 4:21 pm

mis mõttes vett?
minu omad on alati ikka ainult piima jaganud. Nii noored kui vanad

Kilu-Mari

Postituste arv : 91

Tagasi üles Go down

Postitamine  pipi Reede Märts 04, 2011 7:48 am

No näiteks, kui kits ei ole tiine ja on kinni jäetud(ei lüpsa), siis kui hakata uuesti lüpsma, tuleb algul ju sellist vesist vedelikku, piimaks seda nimetada ei saa.

pipi

Tagasi üles Go down

Postitamine  Aado Püh Mai 15, 2011 11:17 am

ma olen ka aherad kitsed talveks kinni jätnud. kui kevadel esimest korda lüpsta proovin tuleb veidi roosakashalli vedelikku, mis pole piima maitse ega näoga aga teisel lüpsil on juba normaalne piim.
Aado
Aado

Postituste arv : 84

http://vaiketalunikud.forum.co.ee/

Tagasi üles Go down

Postitamine  Silvia Püh Juul 03, 2011 11:02 am

Mul on 10 aastane kits, kelle ma sain tiinena. Nüüd ta annab piima ühest udarast. Ma tahaks selle kitse jätta oma karja lihtsalt lemmikloomana, kuna ta on juba vana ja see piima andev udar on selline suur ja piklik- kardan, et ta võib seda udarat vigastada, kuna see on juba peaaegu vastu maad. Kuidas ma saaksin ta juba suvel kinni jätta? Kas aitaks see, kui iga päevaga hakkaks lihtsalt natuke vähem lüpsma? Muidu annab ta sellest ühest udarast umbes liitri piima päevas.
Silvia
Silvia

Postituste arv : 5

http://www.wix.com/atreju/sss

Tagasi üles Go down

Postitamine  pipi Teis Juul 05, 2011 9:40 pm

Hakkad lihtsalt harvemini lüpsma, kui seni lüpsid 2x päevas, siis nüüd hakkad lüpsma 1x päevas, kui piima kogus väheneb, siis lüpsad üle 2 korra jne.

pipi

Tagasi üles Go down

Postitamine  Sponsored content

Sponsored content

Tagasi üles Go down

Tagasi üles

- Similar topics