Kitse lüpsipuhkus
+2
Gevalia
lumimari
6 posters
Lehekülg 1, lehekülgi kokku 1
Kitse lüpsipuhkus
Tere kõigile lahketele kogemustega kitsekasvatajatele.
Kui pikk võib olla kitse lüpsiperiood. Nimelt sain endale ahtra kitse. Ta poegis viimati aasta tagasi. Kas ma pean talle andma nüüd lüpsipuhkust. Plaanin kitse paaritada taas sügisel.
Kui pikk võib olla kitse lüpsiperiood. Nimelt sain endale ahtra kitse. Ta poegis viimati aasta tagasi. Kas ma pean talle andma nüüd lüpsipuhkust. Plaanin kitse paaritada taas sügisel.
lumimari- Postituste arv : 4
Re: Kitse lüpsipuhkus
Tere, Lumimari!
[oh mis armas valge kitse nimi, salvestan kohe mällu! Kõik Lumelörtsid ja - roosid, -kellukesed, -tormid, Lumivalgukesed ja Viru Valged juba kasutuses, see nüüd midagi uut :-))]
Räägin, kuidas ise teen: muudkui lüpsan, kuni udar ikkagi täitub, kasvõi üle päeva. Kitse kinnijätmise vajadus tekib alles paar- kolm kuud enne uut poegimist. See on oluline selleks, et uuel lüpsihooajal toodang ei väheneks. E. Musto on niimoodi kusagil maininud, kahjuks nüüd täpset kohta ei mäleta. Ja loogiliselt võttes- uus pesakond vajab ternespiima kah.
Aastaid käis rutiinselt meil tiba teistmooodi, nimelt aug- sept lasin siku karja, novembri lõpuks jätsin kitsed kinni, detsembri vehkisin Iirimaal hooajatööl, jaan- veebr võtsin tallesid vastu, mais- juunis võõrutasin talled täielikult ning sügisel taas sama otsast pihta. Nüüdseks on olud muutunud, juba teist talve keegi ikka piima annab.
Üle 10 aasta vanuseid kitsi ei soovitata enam paaritada. Neid võiks kevadisel haljal lihtsalt uuesti lüpsma hakata.
[oh mis armas valge kitse nimi, salvestan kohe mällu! Kõik Lumelörtsid ja - roosid, -kellukesed, -tormid, Lumivalgukesed ja Viru Valged juba kasutuses, see nüüd midagi uut :-))]
Räägin, kuidas ise teen: muudkui lüpsan, kuni udar ikkagi täitub, kasvõi üle päeva. Kitse kinnijätmise vajadus tekib alles paar- kolm kuud enne uut poegimist. See on oluline selleks, et uuel lüpsihooajal toodang ei väheneks. E. Musto on niimoodi kusagil maininud, kahjuks nüüd täpset kohta ei mäleta. Ja loogiliselt võttes- uus pesakond vajab ternespiima kah.
Aastaid käis rutiinselt meil tiba teistmooodi, nimelt aug- sept lasin siku karja, novembri lõpuks jätsin kitsed kinni, detsembri vehkisin Iirimaal hooajatööl, jaan- veebr võtsin tallesid vastu, mais- juunis võõrutasin talled täielikult ning sügisel taas sama otsast pihta. Nüüdseks on olud muutunud, juba teist talve keegi ikka piima annab.
Üle 10 aasta vanuseid kitsi ei soovitata enam paaritada. Neid võiks kevadisel haljal lihtsalt uuesti lüpsma hakata.
Aitäh nõuannete eest. Seega jätkan oma kitse lüpsi kuni ta on paaritatud ja tallede tulekuni paar-kolm kuud aega.
Hea meelega hakkan mõnele valgele kitsetallele ristiemaks ja luban lahkelt kasutada oma kasutajanime Lumimari
Hea meelega hakkan mõnele valgele kitsetallele ristiemaks ja luban lahkelt kasutada oma kasutajanime Lumimari
lumimari- Postituste arv : 4
Gevalia kirjutas: Neid võiks kevadisel haljal lihtsalt uuesti lüpsma hakata.
Kui kaua võtab aega kuni hakkab normaalset piima tootma, ma mõtlen, et algul tuleb ju ainult sellist vett. Olen kuunud ka, et kits ei pea just poegima, et lüpsma hakkaks.
pipi- Postituste arv : 58
mis mõttes vett?
minu omad on alati ikka ainult piima jaganud. Nii noored kui vanad
minu omad on alati ikka ainult piima jaganud. Nii noored kui vanad
Kilu-Mari- Postituste arv : 91
No näiteks, kui kits ei ole tiine ja on kinni jäetud(ei lüpsa), siis kui hakata uuesti lüpsma, tuleb algul ju sellist vesist vedelikku, piimaks seda nimetada ei saa.
ma olen ka aherad kitsed talveks kinni jätnud. kui kevadel esimest korda lüpsta proovin tuleb veidi roosakashalli vedelikku, mis pole piima maitse ega näoga aga teisel lüpsil on juba normaalne piim.
Mul on 10 aastane kits, kelle ma sain tiinena. Nüüd ta annab piima ühest udarast. Ma tahaks selle kitse jätta oma karja lihtsalt lemmikloomana, kuna ta on juba vana ja see piima andev udar on selline suur ja piklik- kardan, et ta võib seda udarat vigastada, kuna see on juba peaaegu vastu maad. Kuidas ma saaksin ta juba suvel kinni jätta? Kas aitaks see, kui iga päevaga hakkaks lihtsalt natuke vähem lüpsma? Muidu annab ta sellest ühest udarast umbes liitri piima päevas.
Hakkad lihtsalt harvemini lüpsma, kui seni lüpsid 2x päevas, siis nüüd hakkad lüpsma 1x päevas, kui piima kogus väheneb, siis lüpsad üle 2 korra jne.
Lehekülg 1, lehekülgi kokku 1