Kui vana kitse liha kõlbab veel süüa?
5 posters
Lehekülg 1, lehekülgi kokku 1
Kui vana kitse liha kõlbab veel süüa?
Kas nii 3-4 aastase liha on juba nii kehv, et kõlbab vaid koertele? (emane kits on)
Roosi- Postituste arv : 125
Join date : 10/07/2011
Age : 48
Re: Kui vana kitse liha kõlbab veel süüa?
Ole nüüüüd, Roosinupp :-))) Mingi üle 10 aastase kahtlase päritoluga vanadaami puhul ma kaaluks asja.
Üldiselt on nii, et nülgimisel- lahkamisel näed ju ära, kuidas ta on- kas on kogunenud vedelikku kuskile õõnde, on liha normaalse lõhnaga jne. Kuidas on nahk- kas pulstis, kõõmas, kuidas toitumus- kas tõesti ainult kondiklõbin ja kusehais või ikka liha ka luude peal, kuidas neeruümbruse rasvad, kas südamelihas elastne, kuidas muud siseelundid jne.
Üldiselt on nii, et nülgimisel- lahkamisel näed ju ära, kuidas ta on- kas on kogunenud vedelikku kuskile õõnde, on liha normaalse lõhnaga jne. Kuidas on nahk- kas pulstis, kõõmas, kuidas toitumus- kas tõesti ainult kondiklõbin ja kusehais või ikka liha ka luude peal, kuidas neeruümbruse rasvad, kas südamelihas elastne, kuidas muud siseelundid jne.
Re: Kui vana kitse liha kõlbab veel süüa?
Eh, see elukas ongi pigem rasvas, asjata nuumatud teist aasta aega. Aher on ja ahtraks jääb Seni oleme vaid ühe noore siku ära suitsutanud, vanema liha maitsest pole ettekujutustki.
Roosi- Postituste arv : 125
Join date : 10/07/2011
Age : 48
Re: Kui vana kitse liha kõlbab veel süüa?
me just soolasime vana kitse ühe kintsu, üks olla linnas praeahju läind, kaks viimast marinaadi pühadeks. maitsta jõudsin soolaliha. praadisin toidu sisse. väga mõnus oli. tegin tillukesed tükid. teine väitis et sitke veidi aga mulle maitses küll. mingit kõrvalmaitset polnud ka. küsin pea kuidas linnas praad maitses ja peale pühi saab marineeritud liha tulemused, eks annan teada. looma vanust täpselt ei tea aga pakun 7. sisikonna igaksjuhuks matsime. nooremate rupskid aga tarvitame küll pea viimseni.
Re: Kui vana kitse liha kõlbab veel süüa?
no maksapasteet on meie pere esikohal, muidugi on ülimaitsvad kopsukotletid. neerud mulle isiklikult ei meeldi aga muu pere sööb näiteks supina või kastmena. katsun puhastuskupatamise ajaks metsa värske õhu kätte põgeneda. magu on ka keedetuna hea aga tasub proovida haggist - viib keele alla! haggisest võib vabalt jätta välja selle, mis vähem maitseb. muidu sinna saab mahutada kõik olulisemad siseorganid. samuti sobivad kõik rupskid erinevat sorti vorstide täidiseks. mu meelest suur osa mitte-liharoogadest sobib ka. soolte puhastamist ei maksa karta. ebameeldiv aga lihtne. näpu vahel saab puhtaks. pole mingit imenippi tarvis. ja paarist meetrist on küll üheks vorstiteoks. küll järgmise tapu ajal jälle saab. maitseained muidugi on meil ülihinnas iga roa puhul. keelt oleme suitsutanud ka aga mulle keedukeel maitseb rohkem.
rupskitest saab ka muud huvitavat.
kuivatatud magu on imekaunis lambivarjuna. annab sooja kollakat valgust ja on struktuurilt üllatavalt lummav. https://www.youtube.com/watch?v=g8GTmA8O4X4
sooltest ja nahast saavad meil aga tihti pillid. sooltest keelpillide keeled ja nahast trumminahad.
rupskitest saab ka muud huvitavat.
kuivatatud magu on imekaunis lambivarjuna. annab sooja kollakat valgust ja on struktuurilt üllatavalt lummav. https://www.youtube.com/watch?v=g8GTmA8O4X4
sooltest ja nahast saavad meil aga tihti pillid. sooltest keelpillide keeled ja nahast trumminahad.
Viimati muutis seda Aado (Nelj Apr 12, 2012 3:42 pm). Kokku muudetud 1 kord
Re: Kui vana kitse liha kõlbab veel süüa?
No vot, nii ilusti peabki oskaja inimene rääkima. Kohe ilus lugeda. Retsepte võid lisada ka teistele õppimiseks.
Re: Kui vana kitse liha kõlbab veel süüa?
no, mis te nüüd
meil sünnib retsept iga kord kui jälle midagi teeme. ausalt-öeldes ei oskakski meenutada eelmist täpse retseptina. pane aga asjad patta, soola, pipart, maitseaineid ja ongi imehea. meil on tapatalgud varsti tulemas. eks annan pärast teada, mida maitsvat kokku keerasime. grammise täpsusega kindlasti mitte. pihutäie ja käntsaka mõõtudega selle jutu peale hakkab endalgi suu vett jooksma
meil sünnib retsept iga kord kui jälle midagi teeme. ausalt-öeldes ei oskakski meenutada eelmist täpse retseptina. pane aga asjad patta, soola, pipart, maitseaineid ja ongi imehea. meil on tapatalgud varsti tulemas. eks annan pärast teada, mida maitsvat kokku keerasime. grammise täpsusega kindlasti mitte. pihutäie ja käntsaka mõõtudega selle jutu peale hakkab endalgi suu vett jooksma
Re: Kui vana kitse liha kõlbab veel süüa?
mul on ka tegelikult küsimus. oleme hirmsasti tahtnud verikäkke ja -vorste teha. aga kunagi ei õnnestu verd hangumata koguda. kohe kui kaussi purskab on klimpis, ei aita meeleheitlik segamine. sama lamba ja kitse puhul.
Re: Kui vana kitse liha kõlbab veel süüa?
Siit sulle hea peatäis lugeda inglise keeles:
http://www.wedlinydomowe.com/sausage-types/blood-sausage
SUPERHEA INFO!
Kui sulle mõni muu keel arusaadavam, anna teada, otsin välja.
http://www.wedlinydomowe.com/sausage-types/blood-sausage
SUPERHEA INFO!
Kui sulle mõni muu keel arusaadavam, anna teada, otsin välja.
Re: Kui vana kitse liha kõlbab veel süüa?
inglise keel on väga arusaadav. kahjuks oli sealgi ainult segamist soovitatud. tööstustes kasutatavat trinaatriumtsitraadi (E 331 iii). peab vist kellegi miksriga valvesse panema selleks hetkeks. puulusikaga segamisest pole abi olnud.
Re: Kui vana kitse liha kõlbab veel süüa?
http://www.ehow.com/how_5619251_make-blood-sausage.html
Siin äädikaga tegeletakse sealiha puhul kas aitaks ka kitsele?
Siin äädikaga tegeletakse sealiha puhul kas aitaks ka kitsele?
Re: Kui vana kitse liha kõlbab veel süüa?
Mäletan lapsepõlvest, et seatapmisel segati vere hulka soola.Aado kirjutas:mul on ka tegelikult küsimus. oleme hirmsasti tahtnud verikäkke ja -vorste teha. aga kunagi ei õnnestu verd hangumata koguda. kohe kui kaussi purskab on klimpis, ei aita meeleheitlik segamine. sama lamba ja kitse puhul.
Rupskitest süüakse meil ainult maksa, soolikaid ka talvel küsiti vorsti tegemiseks.
Roosi- Postituste arv : 125
Join date : 10/07/2011
Age : 48
Re: Kui vana kitse liha kõlbab veel süüa?
ega muidu teada ei saa kui peab proovima. meil on sool ka proovimata. selle poolt ja vastu räägitakse küll. ega enne teada ei saa kui ise ei proovi. kõigega on paraku nii. küll üritad siit ja sealt leida kiireid vastuseid. tutkit
Re: Kui vana kitse liha kõlbab veel süüa?
roosinupp, proovige järgmine kord pooleks lihaga kops hakkmasinast läbi ajada. ma pole kunagi varem nii häid kotlette saand! õhkõrnad ja kohevad.
Re: Kui vana kitse liha kõlbab veel süüa?
Siin video värske seatapu verega:
https://www.youtube.com/watch?v=c8msJ0NHXp0
https://www.youtube.com/watch?v=c8msJ0NHXp0
Re: Kui vana kitse liha kõlbab veel süüa?
haggis on põhimõtteliselt vorstitegu. soolika asemel lambamagu ja täidiseks mida iganes, isegi lihtsalt aedviljad-seened. shoti traditsiooni järgi on seal siiski lamba kopsud, süda, maks, searasv, sibul, peenkaeratang ja jäme pooleks (või pooleks odraga) ning maitseained.
https://www.youtube.com/watch?v=nppw7I5SY6E&feature=related
https://www.youtube.com/watch?v=84pkIXuFvSg&feature=related
haggise täidise võib ka saia sees serveerida.
https://www.youtube.com/watch?v=nppw7I5SY6E&feature=related
https://www.youtube.com/watch?v=84pkIXuFvSg&feature=related
haggise täidise võib ka saia sees serveerida.
Re: Kui vana kitse liha kõlbab veel süüa?
kuulge... kas puhastatud soolt saab kuidagi säilitada ka, et kui hiljem isu tuleb vorsti teha?
Kilu-Mari- Postituste arv : 91
Join date : 09/01/2011
Age : 40
Re: Kui vana kitse liha kõlbab veel süüa?
Siitpoolt kostub, et seasoolt küll saab säilitada mõnda aega soolvees.
Re: Kui vana kitse liha kõlbab veel süüa?
muidugi saab säilitada. aasta kindlasti. lihtsalt, kui see puhastamine nii ebameeldiv ja tapmist tihemini ette tuleb, siis vorsti jaoks palju ei kulu. meie ka soolasime osa.
Re: Kui vana kitse liha kõlbab veel süüa?
ühesonaga võtan selle soolika (puhastatud muidugi ) ja puistan soolaga üle...
ja edasi? külmkappi või keldrisse?
ja edasi? külmkappi või keldrisse?
Kilu-Mari- Postituste arv : 91
Join date : 09/01/2011
Age : 40
Similar topics
» Küsimus sikktallede kohitsemisest
» Angoora kitsed
» Kitse hakkliha
» Kitsede lüpsmine
» Kitse alusvill.
» Angoora kitsed
» Kitse hakkliha
» Kitsede lüpsmine
» Kitse alusvill.
Lehekülg 1, lehekülgi kokku 1
Permissions in this forum:
Sa ei saa vastata siinsetele teemadele