Jälle üks rumal algaja
4 posters
Lehekülg 1, lehekülgi kokku 1
Jälle üks rumal algaja
Lugu selline: sept lõpul ostsin 2 a Kikukese, esimene poegimine oli 10 kuud tagasi, pidi 2 l piima andma (mina saan kõige rohkem 0,5l). 2 nädalat hiljem ostsin 5a Mamma (on vist paaritatud aug-sept, nii öeldi, kuid mulle tundub, et varsti juba poegib, jube lai on, piim olla ka väheseks jäänud. Vana perenaine lüpsis juba ülepäeva, mina uue hooga igapäev 2 korda, saan vast tassitäie. Nüüd jätan ühe korra peale) koos veeb sündinud Anna, Siku-Billi ja Tukapoisiga. 2 päeva tagasi ostsin veel 2 kitse ( aastased vist) ühel 2 kuune tall, teisel oli tall surnud, toda lüpsan (0,5 l korraga).
Öösel on nad laudas eraldi sulgudes, aga Mamma on ainult oma pundiga, teisi peksab sarvedega. Kiku peksab omakorda uusi, jälle kokku panna ei saa. Tahtsin poisid eraldi panna, aga nüüd pole ruumi, kui tüdrukud jäävadki üksteist peksma.
Seda kitse, kellel on tall, ei lüpstud. Kuna oleks mõistlik lüpsma hakata? Hetkel on nad arakesed.
Ja kuna siiamaani oli Kiku päeval Mamma pundiga koplis koos, kas võib siis oletada, et on nüüd paaritatud ( näinud küll ei ole)? Kuidas aru saada?
Kui Mamma peaks poegima, kas siis peab täitsa üksi sulgu jääma (uute poegadega)? Ja tema piimal on selline soolakas maitse, teistel hea. Tahaks ikka õigel ajal kinni jätta, aga mine sa lolli tea, pärast niristan poegimiseni või ei mõista õigel ajal teistest eraldada.
Öösel on nad laudas eraldi sulgudes, aga Mamma on ainult oma pundiga, teisi peksab sarvedega. Kiku peksab omakorda uusi, jälle kokku panna ei saa. Tahtsin poisid eraldi panna, aga nüüd pole ruumi, kui tüdrukud jäävadki üksteist peksma.
Seda kitse, kellel on tall, ei lüpstud. Kuna oleks mõistlik lüpsma hakata? Hetkel on nad arakesed.
Ja kuna siiamaani oli Kiku päeval Mamma pundiga koplis koos, kas võib siis oletada, et on nüüd paaritatud ( näinud küll ei ole)? Kuidas aru saada?
Kui Mamma peaks poegima, kas siis peab täitsa üksi sulgu jääma (uute poegadega)? Ja tema piimal on selline soolakas maitse, teistel hea. Tahaks ikka õigel ajal kinni jätta, aga mine sa lolli tea, pärast niristan poegimiseni või ei mõista õigel ajal teistest eraldada.
annval- Postituste arv : 2
Re: Jälle üks rumal algaja
mina isiklikult olen poeginud mamslid eraldi pannud, et keegi peale ei astuks või muudmoodi viga ei teeks.
Kinni jätmine on mul juhtunud erinevalt. Mõni jääb aga mõni ei mõtlegi. Üks juhus oli, et lüpsin hommikul ära ja õhtul karjamaale minnes olid pojad tulnud. Siis oli küll paanika suur, et mis nüüd poegadest saab... polnud hullu miskit.
Kuid mul on millegi pärast tunne, et need 2 st 3 kitse olete Te mult ostnud. Vähemalt kirjeldus tuleb tuttav ette. Juhul kui nii, siis nad olid harjunud lammastega koos olema. Paningi nad nendega kokku sest mu vanad olijad lihtsalt peksid neid. Karjamaal oli neil põgenemisruum ja seal polnud probleemi. Uutega tavaliselt lähebki aega ennem kui kari nad omaks võtab. Vara poeginud tüdrukutega ongi see häda, et annavad vähe piima. Neil peaks kasvada laskma.
Aga tehke lauta kitsedele lavatseid või platvorme, see aitab ka peksmise vastu. Poegadel olen lasknud ema tissi kallal toimetada 3 kuud miinimum, mida kauem seda ilusamad ja suuremad tulevad.
Kinni jätmine on mul juhtunud erinevalt. Mõni jääb aga mõni ei mõtlegi. Üks juhus oli, et lüpsin hommikul ära ja õhtul karjamaale minnes olid pojad tulnud. Siis oli küll paanika suur, et mis nüüd poegadest saab... polnud hullu miskit.
Kuid mul on millegi pärast tunne, et need 2 st 3 kitse olete Te mult ostnud. Vähemalt kirjeldus tuleb tuttav ette. Juhul kui nii, siis nad olid harjunud lammastega koos olema. Paningi nad nendega kokku sest mu vanad olijad lihtsalt peksid neid. Karjamaal oli neil põgenemisruum ja seal polnud probleemi. Uutega tavaliselt lähebki aega ennem kui kari nad omaks võtab. Vara poeginud tüdrukutega ongi see häda, et annavad vähe piima. Neil peaks kasvada laskma.
Aga tehke lauta kitsedele lavatseid või platvorme, see aitab ka peksmise vastu. Poegadel olen lasknud ema tissi kallal toimetada 3 kuud miinimum, mida kauem seda ilusamad ja suuremad tulevad.
Kilu-Mari- Postituste arv : 91
Lohutav teada. Tundub, et jah teie kitsed. Hästi vahvad, pere lemmikud juba. Mamma keeldus süpsist, viskas pikali (enne oli väga hea lüpsta), jätan ta nüüd rahule, las kosub. Olen alles pool aastat maal elanud ja kitsedega veel vähem, sellepärast on igasugused õpetussõnad teretulnud. Ise ka ja otsin erinevat inffi.
annval- Postituste arv : 2
olen ka kõik selle läbi teinud. Iga asjaga kohe paanika lahti. Hea, et loomad minust rahulikumad on, muidu oleks paras hullumaja
Kilu-Mari, kui sa lased talledel olla kolme kuuni emaga, kas sa siis vahepeal lüpsad ka ema, või lased emal olla täiesti laste päralt. ma tõin ka endale alles talledega ema, varasem kitsetallede kogemus puudub, ja udar emal ilus, kuid ma ei ole lastest küll midagi ülejääki saanud, lapsed augustis sündinud. Ma just mõtlen, et ei saa nagu hinanta, kas ema on hea lüpsianniga või mitte.
mikkka- Postituste arv : 3
Selleks pole küll mitte mingit vajadust. Endal septembri keskel sündinud talled ja ühe kuuselt panin nad ööseks eraldi, hommikul lüpsin ema ära ja lasin poegadega koos karjamaale ja nüüd plaan nad kahekuuselt täiesti eraldada. tegelikult alustatakse tallede ööseks eraldi panemist juba kahe nädalaselt aga mina nii vara ei tahtnud seda teha. Kolm kuud tallesid ema juures hoida saab ainult see, kes neid loomi ilu pärast kasvatab või lemmikuks peab. Olulist kasvu see küll juurde ei anna, sest kõige tähtsam on ikkagi mineraalide ja jõudsööda olemasolu talledele. Kui on ikka ema väike ja isa veel väiksem ning enamasti suguluspaaritus siis ei kasva need talled ka ei peast ega p..-st. Ja kahjuks seda peab ütlema, et Lõuna-Eestis on väga palju suguluspaarituse tulemusel saadud kitsesid.
Ann- Postituste arv : 17
minu isiklik kogemus näitab, et on ikka vahet küll kaua poeg piima saab. On ta ema üksik poeg või on neid mitu. väikesel kitsel on 1 poeg ja see on juba pool ema suurusest. Samas teised pojad kes kahekesi tulid on nagu kirbud. Ema suur ja isa kah. Kõik pojad tulnud augustis ja kasvuvahed on meeletud.
Mina isiklikult lasen neil võimalikult kaua olla jah. Kõik oleneb enda piima vajadusest ja viitsimisest poegadega võidelda. Mu puhul on reegel: ennem 2e kuud ma poegadelt piima ära ei võta.
Ega neist poegadest ei kipu jah miskit üle jääma. Hommikuti on emal tiss täis aga karjamaal tõmmatakse see liistakuks. Nõus talled taluma ema hammustamist, peaasi, et saaks suutäis piima.
Mina isiklikult lasen neil võimalikult kaua olla jah. Kõik oleneb enda piima vajadusest ja viitsimisest poegadega võidelda. Mu puhul on reegel: ennem 2e kuud ma poegadelt piima ära ei võta.
Ega neist poegadest ei kipu jah miskit üle jääma. Hommikuti on emal tiss täis aga karjamaal tõmmatakse see liistakuks. Nõus talled taluma ema hammustamist, peaasi, et saaks suutäis piima.
Lehekülg 1, lehekülgi kokku 1