Kitsede ja lammaste foorum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Mida kõike on vaja teada, et alustada kitsepidamisega.

3 posters

Go down

Mida kõike on vaja teada, et alustada kitsepidamisega. Empty Mida kõike on vaja teada, et alustada kitsepidamisega.

Postitamine  Moorike Teis Mai 17, 2011 9:27 am

Tere,
olen pikka aega netis surfates üritanud selgeks saada, mida on vaja teada enne kitsevõttu. Tahaks piimakitse saada. Aga seoses sellega on mul miljon küsimust.
Tean, et kitsed ei talu sooja lauta, mõtlesin hakata kanu ja kitsi koos ühes ruumis pidama, et kits siis kütaks ruumi kanade jaoks piisavalt soojaks. Või ei lähe see mõte mitte????
Tahaks nii, et kitse saaks ketitada, ei tahagi talle mingit aedikut teha- kas see mõte on ok? Kuidas üleüldse kits päikest talub?
Tean, et enne, kui kits piimaandjaks saada, peab ta olema poeginud. Kas selliseid kitsi müüakse üldse? Või pean ikkagi tallekese võtma ja siis ta ise paaritama?
Mida väga olulist ma peaksin veel teadma?
Ahjaa- söögi koha pealt ka- peale heina ja puuokste on neil vaja mingit sööta lisaks?
Kas saepuru sobiks allapanuks? Kui palju kits üldse ööpäevas väljaheidet toodab- ehk kui tihti on vaja laudapõrandat puhastada. Või kuidas oleks õigem see probleem lahendada?
Ja vaktsineerimised- milliseid tuleb teha???

Aitäh ette kannatlikele vastajatele!

Moorike

Postituste arv : 1

Tagasi üles Go down

Mida kõike on vaja teada, et alustada kitsepidamisega. Empty Re: Mida kõike on vaja teada, et alustada kitsepidamisega.

Postitamine  Gevalia Teis Mai 17, 2011 9:54 am

Natuke saad lugeda juba mu kodulehe pealt, vaata pilte jne. Mul pole ka just näidissovhoos aga toimib. Põletavamatele küsimustele peaks vastuse saama. Kitse hea asi ongi see, et 1) läga ei teki, ainult pabulad 2) pole oluline kindla logaritmi järgi lüpsta või paaritada (küll pead jälgima udara pingsuse järgi, et põletikuks ei lase), ketitamisel olgu kindlasti pöörad (aga see on juba nõuetes kirjas kui loed) ja enne vaia kinni tikutamist mõõda välja, et kuhugi kinni mässima ei ulatu. Lisasööta soovitan Väike- Maarja Rotaksist tellida (seleenirikas Shaffit Keragen ning spets. lakukivi, mida müügimees oskab Sulle saata). Eriolukorras võid alati mulle kirjutada või helistada. Kui pole kauge, ka läbi astuda! Mitte nüüd ainult minu karjast, lahkeid kitsepidajaid on kindlasti teisigi.
Edu,
Maivi
Gevalia
Gevalia

Postituste arv : 182

http://sites.google.com/site/mlehis/kitsed

Tagasi üles Go down

Mida kõike on vaja teada, et alustada kitsepidamisega. Empty Re: Mida kõike on vaja teada, et alustada kitsepidamisega.

Postitamine  maiekas Teis Mai 17, 2011 10:37 am

Minu tähelepanekud ka lisaks gevalia jutule..
Olen ise ka alles algaja kitsepidaja, aga üks on selge- kits on karjaloom ja tahaks enda ligi seltsilist. Mina oma paari-kolme kitse ketitan, aga töölkäivale inimesele oleks see tüütu, sest vihma kätte neid karjamaale ei jätaks ju. Ikkagi oleks ideaalne aedik koos varjualusega selleks ajaks, kui kedagi kodus pole. Parem ikka, kui lauta jätta.
Koos kanadega on täitsa võimalik neid pidada, aga parem oleks, kui kanad nende aedikusse ei pääseks. Situvad lihtsalt mõõdutundetult igale poole ja kraabivad kõik segi. Allapanuks on põhk, aga seda panin vaid alguses. Hiljem moodustub neile küljealune väljapraagitud heintest märkamatult. Puhastan alles kevadel, sest ega see kiht nii hull kasvanudki talve jooksul.
Talvel on hein neile justkui rämpstoit, mida parema puudusel sööma peab. Silmad löövad särama, kui võsa näevad- ükskõik mis kujul- kuivatatud vihad, värsked kuuse ja männi oksad, lepa ja paju oksad ja ka tüved- need kooritakse kiirelt. Veel juurikaid, kaeru ja nats mineraale. Antakse vist ka silo, aga minul seda pole.

maiekas

Postituste arv : 11

Tagasi üles Go down

Postitamine  Sponsored content

Sponsored content

Tagasi üles Go down

Tagasi üles

- Similar topics