Kitsede ja lammaste foorum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Ternespiim

2 posters

Go down

Ternespiim Empty Ternespiim

Postitamine  Jaanika Reede Veeb 03, 2012 8:56 pm

Viimasel ajal on hakatud huvi tundma kitse ternespiima vastu. Kliendid küsivad ja kuna infot ei ole kuskilt eriti saada, siis küsiks siin foorumis.

1. Kas on üldse võimalik kitsedelt ternespiima kätte saada? Mul on tavaliselt talled kõik ise ära joonud ja ma ei ole neil seda keelanud. Tean, et see on neile vajalik.
2. Kui suur on see kogus mis on inimesel soovitav raviks tarbida?
3. Kui kaua kits lüpsab üldse ternespiima?
4. Mis hinnaga sellist toodet üldse müüa(kui seda on võimalik tallede kõrvalt välja lüpsta)?

Usun,et siin foorumis on kitsekasvatajaid, kes oskaksid mu küsimustele vastata.
Jaanika
Jaanika

Postituste arv : 21

Tagasi üles Go down

Ternespiim Empty Re: Ternespiim

Postitamine  Gevalia Laup Veeb 04, 2012 12:11 pm

Teemast on kirjutanud keegi Urve Saar, ehk proovida temaga ühendust võtta? http://terviseelulaager.edicypages.com/kitsepiim/kitsepiim
See on õige, et talled peavad saama ternespiima. Esimestel elupäevadel ei jaksa nad (isegi kolmekesi) enamasti udarat tühjaks süüa. Kui siiski jaksavad, on minu hinnangul tegu väga kehva kitsega.
Mida mina olen omaenese tarkuses teinud: jälgin, et talled sööks kõhud korralikult ternespiima täis. Pesen udara ja lüpsan kitse, kuid mitte päris tühjaks. Healt kitselt võib saada poegimisjärgselt kuni 3 liitrit. Umbes 2- 2,5 liitriga olen juba väga rahul. Poole liitri jagu jätan igaks juhuks talledele külmkappi suletud purki. Ülejäänu pakendan jääkuubikukottidesse ja sügavkülma. Hädavajadusel saaks ka neid kuubikuid kasutada tallede jaoks. Tegelikult on mu eesmärk tarbida neid nagu kapsleid inimtoiduks. Kui ühest ülessulatatud imekapslist ei piisa, siis võtta järgmine. Mõnele meeldib hoopis lasta sel hoopis suus ära sulada jne.

Vot hinda ma ei oska öelda. Tavaline kitsepiimaliiter maksab umbes €1.60 e. vanas vääringus 25.- Arvestades, et ternespiima saab lüpsta vaid see üks ja ainus kord, siis on tal hindamatu väärtus. Minu käest saavad seda vaid kõige paremad sõbrad, kellega arveldamine käib sootuks teisetel alustel.
Gevalia
Gevalia

Postituste arv : 182

http://sites.google.com/site/mlehis/kitsed

Tagasi üles Go down

Ternespiim Empty Ternespiim

Postitamine  Jaanika Laup Veeb 04, 2012 1:01 pm

Vaatasin Urve Saare kodulehelt ja sain ka temalt infot. Nagu eelnevast vastusest aru saan siis vaid esimene lüps on ternespiim. Tean varasemast lehmapidamise ajast, et ternespiima tuli ikka veidi kauem. Seda isegi mõni päev.

Kliendile tundub see Urve Saare poolt soovitud hind 100g kohta ikka väga räige. Ma ei oska kuidagi seisukohta võtta. Tegemist on võõra inimesega, kes lihtsalt soovis osta ternespiima. Võib-olla ongi õigem oma lähedastele anda ja võõrale lihtsalt mitte müüa kui seda nii vähe tuleb.
Jaanika
Jaanika

Tagasi üles Go down

Postitamine  Gevalia Laup Veeb 04, 2012 1:34 pm

Ma arvan ka, et nii saab kõige õigem. On lihtsalt kasulik omada head tuttavat kitsepidajat, kel häda käes. See on selline õhukesel jääl kõndimine see hinna väljaütlemine. Ma näiteks ehmatasin ühe inimese poolsurnuks kihnu maalamba käsitsikedratud lõnga hinna väljaütlemisega :-D Ta pole vist siiani päris toibunud.
Olen minagi lehmi pidanud. Kitsed ja lehmad on mitmes aspektis sootuks erinevad, enamus asju ei saa kohaldada kitse puhul.
Maitse ja väljanägemise järgi saab aru, mil ternes lõppenud. Mina siiski järgmise päeva lüpsiga enam ei viitsiks jahmerdada. See kulub juba talledele. Üksiku talle puhul peab jälgima, kas mõlemad nisad saavad tühjaks ja siis välja lüpsma. Aga tavaliselt kipun toppima sinna alla hoopis mõnda kolmiktalle või lambatalle.
Gevalia
Gevalia

Tagasi üles Go down

Ternespiim Empty piima külmutamisest

Postitamine  Jaanika Esm Veeb 06, 2012 12:40 pm

Mul on küsimus piima külmutamise kohta. Kas piim on vaja enne jahutada ja siis valada külmetuskotti?

Jaanika
Jaanika

Tagasi üles Go down

Postitamine  Gevalia Reede Veeb 10, 2012 5:46 pm

Küll ta seal kotis külmub nagunii.
Gevalia
Gevalia

Tagasi üles Go down

Postitamine  Jaanika Reede Veeb 10, 2012 9:22 pm

Ma olen ka pannud jahutamata piima jääkuubiku kotti aga hiljem ülessulatades on mõnel korral piim selline tükiline. Soojendades kaovad tükid ära aga peale sulatamist on piim väga kole.
Arvasin, et äkki peaks enne siiski jahutam.
Jaanika
Jaanika

Tagasi üles Go down

Postitamine  Sponsored content

Sponsored content

Tagasi üles Go down

Tagasi üles

- Similar topics