Millal hakkab kits udarat kasvatama.
4 posters
Lehekülg 1, lehekülgi kokku 1
Millal hakkab kits udarat kasvatama.
Kes oskab öelda,kui mitu nädalat enne poegimist hakkavad kitsed udarat kasvatama?
Lakosta- Postituste arv : 3
Re: Millal hakkab kits udarat kasvatama.
Sellega on nii, et täpset vastust polegi. Oleneb loomast, mõni viskab udara alla alles peale poegimist.
pipi- Postituste arv : 58
Kõige pealt on oluline teada, et ka noor poegimata ja üldse mitte tiine kits võib (aga mitte alati) hakata kevadisel värskel ädalal udarat kasvatama. Ja piima saab hakata lüpsma. Piima kogus suvega aina suureneb. Ses mõttes on kits lehmast hoopis erinev, teda ei pea alati isegi paaritama piima saamiseks.
Meenutasin seda asja nii ja naa...umbes 60- 70 poegimist olen ehk vastu võtnud või hommikuks avastanud. Ikka on silme ees tagant verega määrdunud, paisunud udar. Ainult ühel noorel ei olnud udarat ja ilmselt polnud kits ise ka taibanud, et ta poegis. Tall oli juba surnud ja lebas kuskil eemal. Poegis suvisel ajal õues.
Praegu on 1. märtsiks esmapoegival kitsel udar nähtavalt paisunud. Kuna mina tean tähtaega, olen teda varemgi kombanud ja ütleme paar nädalat tagasi juba vaatasin, et ohoo- hakkab looma! Seega talvisel ajal kuskil 3 nädalat ennem võib kindlalt väita. Talled liigutasid sees kuskil poolest tiinusest. Seda saab kontrollida peopesaga udara ees, pisut paremal poolel või otse all, minuti jooksul peab võdin toimuma.
Meenutasin seda asja nii ja naa...umbes 60- 70 poegimist olen ehk vastu võtnud või hommikuks avastanud. Ikka on silme ees tagant verega määrdunud, paisunud udar. Ainult ühel noorel ei olnud udarat ja ilmselt polnud kits ise ka taibanud, et ta poegis. Tall oli juba surnud ja lebas kuskil eemal. Poegis suvisel ajal õues.
Praegu on 1. märtsiks esmapoegival kitsel udar nähtavalt paisunud. Kuna mina tean tähtaega, olen teda varemgi kombanud ja ütleme paar nädalat tagasi juba vaatasin, et ohoo- hakkab looma! Seega talvisel ajal kuskil 3 nädalat ennem võib kindlalt väita. Talled liigutasid sees kuskil poolest tiinusest. Seda saab kontrollida peopesaga udara ees, pisut paremal poolel või otse all, minuti jooksul peab võdin toimuma.
Esmaspoegijatel hakkab ikka jah varem udar kasvama. Mõned päevad tagasi poeginud 6-aastasel kitsel märkasin alles paar päeva enne poegimist, et ei ole nagu enam nii tühi kott, nagu varem. Arvasin, et mõni nädal ikka läheb, paarituse kuupäeva ei teadnud. Ilmselt peab see ikka paika, et mida rohkem tallesid, seda varem ette valmistama hakkab. Tavaliselt on tal kolmikud olnud, korra ka nelikud, tänavu vaid üks.
florita- Postituste arv : 36
meil lasi kits hommikul udara alla ja lõuna ajal poegis,õues oli -25 jalaudas 0-,-1
Lakosta- Postituste arv : 3
Lehekülg 1, lehekülgi kokku 1