Vabapidamine või laudas pidamine
+6
florita
Meel
malvekas
tavakasutaja
Kilu-Mari
pipi
10 posters
Lehekülg 1, lehekülgi kokku 1
Vabapidamine või laudas pidamine
Kes mida õigeks peab?
Ise pooldan vabapidamist, ainuke häda on lumerohke talv, el.karjus kõik lume all ja nüüd juba tunnevad kevadet ja kipuvad kolama minema. Ei jäägi muud üle kui laudas kinni hoida kuni lumi sulab. Peab käsile võtma kindlama aia ehituse talveks.
Ise pooldan vabapidamist, ainuke häda on lumerohke talv, el.karjus kõik lume all ja nüüd juba tunnevad kevadet ja kipuvad kolama minema. Ei jäägi muud üle kui laudas kinni hoida kuni lumi sulab. Peab käsile võtma kindlama aia ehituse talveks.
pipi- Postituste arv : 58
Re: Vabapidamine või laudas pidamine
Mina isiklikult ei saanud nende 2 pidamise erinevusest Sinu puhul aru. Vabanda minu viga
Kirjutan kuidas meil asjad senini on käinud. See aasta kui hästi läheb paneb mees karjuse üles, aga eks me näe. See selleks
Mul on nad laudas. Oma sulgudes, kuna igaüks on isesugune ja oma soovidega. Suviti on 2 vanemat ketis ja lastekari vaba. Juhid kinni muidu aja neid naabri hoovipidi taga. Sügise poole lasen lihtsalt kõik lahti.... siis pole piire. Laudas on igal mamslil oma tuba. Mul keegi kellegiga kokku ei sobi, lapsed vaja emmedest eraldada, vana sikk peab eraldi olema ja noored omas. Muidu läheb kõik lausa hulluks. Kahju küll vaadata neid aga mis teha.
Kui suured külmad olid möödas hakkasin neid juba õue laskma. Vahetustega. Kõrge lumi jah, aga tore vaadata hommiku kohvi kõrvale kuidas vana mamsel ja lammas lumehunnikus kepsutavad nagu väikesed tüdrukud
Aga nii minust ei saa pidajat nagu lambaid peetakse, et siis ainult tuulevari. Külmadega oli mul laudas soojalamp ja kõik praod olid täis ja kinni topitud.Sõnnikuluugile klammerdasin ja uksele tõmbasin teki ette. Kitsedelegi vedasin kõrge kihi põhku.
Kirjutan kuidas meil asjad senini on käinud. See aasta kui hästi läheb paneb mees karjuse üles, aga eks me näe. See selleks
Mul on nad laudas. Oma sulgudes, kuna igaüks on isesugune ja oma soovidega. Suviti on 2 vanemat ketis ja lastekari vaba. Juhid kinni muidu aja neid naabri hoovipidi taga. Sügise poole lasen lihtsalt kõik lahti.... siis pole piire. Laudas on igal mamslil oma tuba. Mul keegi kellegiga kokku ei sobi, lapsed vaja emmedest eraldada, vana sikk peab eraldi olema ja noored omas. Muidu läheb kõik lausa hulluks. Kahju küll vaadata neid aga mis teha.
Kui suured külmad olid möödas hakkasin neid juba õue laskma. Vahetustega. Kõrge lumi jah, aga tore vaadata hommiku kohvi kõrvale kuidas vana mamsel ja lammas lumehunnikus kepsutavad nagu väikesed tüdrukud
Aga nii minust ei saa pidajat nagu lambaid peetakse, et siis ainult tuulevari. Külmadega oli mul laudas soojalamp ja kõik praod olid täis ja kinni topitud.Sõnnikuluugile klammerdasin ja uksele tõmbasin teki ette. Kitsedelegi vedasin kõrge kihi põhku.
Kilu-Mari- Postituste arv : 91
Meil elasid talvisel ajal kinnises loomavõrguga jalutusaias, ligi 30m2, 2tk. Katusealune pea kohal sügavallapanuga ja kolmest küljest tuulevari kah. Ja nii olen näinud paljudes elamistes ja mahetaludes kuna laudaruumi ei ole ja sõnnikuga sellisel juhul probleeme ka ei teki. Peavad vastu super hästi, poegimise ajaks ehk korraks poputatakse mõneks ajaks. Kevad-suvel-sügisel õues lahtiselt, ei tulnud probleeme. Aga mida suurem kari, seda teistsugusem on selle käitumine.
Minul nad öösel laudas aga muidu saavad väljas ringi liikuda.Olemas siis laudisaed ja võrkaed.Kitsedel muidu on oma aedik,kus siis olid sikk koos pruudiga.Sikk muidu käib öösel ketis ,kuna on kõva aia-ukse peksja.Nüüd peab olude sunnil koos lammaste ja poniga ühte aedikut jagama,sest kitseaias on noor ema oma tallekesega. :)Eks siin tuleb veel see eraldamise lahendus leida.Muidu on nad talv läbi õue saanud.
malvekas- Postituste arv : 28
Äkki on kõik uba seda filmi näinud! http://www.agri.ee/index.php?id=12049&highlight=film Aga mina sain sealt küll niipalju targemaks, et soe laut pole kitsedele hea. Loomulikult sain sealt muidki teadmisi.
Seetõttu jätsin oma lauda külmaks ja loomad on terved ja tugevad
Seetõttu jätsin oma lauda külmaks ja loomad on terved ja tugevad
Meel- Postituste arv : 20
Minul ka loomadel külm laut.
malvekas- Postituste arv : 28
eks ee vist ole nii nagu laste kasvatamine, igaüks teeb oma sisetunde ja kogemuste põhjal
Kilu-Mari- Postituste arv : 91
Meil on ka külm laut. Talvel nad välja ei saa, aga kevadest sügiseni käivad elektrikarjusega piiratud aias. Erinevalt lammastest austavad elektrit väga. Ööseks lähevad lauta. Lugesin kuskilt, et neil ei meeldigi öösel õues olla, igatahes mitte ilma varjualuseta. Vihm neile ka ei meeldi. Päris vabadust ei saa neile lubada, kuna hävitavad nii puud-põõsad kui lillepeenrad. Aga muidu meeldiks mulle, kui nad ka talvel jalutada saaksid, aga hetkel on lihtsalt olukord selline.
florita- Postituste arv : 36
ise olen veendunud et vabapidamine oleks kõige õigem, kuigi endal siiamaani nad on päeval keti otsas ja öösel laudas. Aga elektrikarjus on ostetud, peab ainult püsti panna. Loomad peavad liikuma, aga eriti kitsed, kes on mägiloomad. kui aedukus on suured kivid siis kogu aeg ronivad ülesse. Ja siis ka kabjad kuuluvad ise, ei pea kärpima.
vana laut oli litsalt lauadest kuur, tuul puhus läbi. ja elasid 2 talve üle. Nüüd on soe laut, kanadega koos - ja suur prbleem niiskusega - kõik seinad on läbimärjad. Usun et vanas oli parem.
Küsimus nendele, kel on talvel aedikus - sel talvel hanged olid 70 sm, kas kitsed üle taara ei roni? kuidas te see probleem lahendate?
Kui on külm laut, soovitaks paaritamisega veenitada novembrini - siis sünnitavad aprillis ja nõrgad talled ei külmuta surnuks.
vana laut oli litsalt lauadest kuur, tuul puhus läbi. ja elasid 2 talve üle. Nüüd on soe laut, kanadega koos - ja suur prbleem niiskusega - kõik seinad on läbimärjad. Usun et vanas oli parem.
Küsimus nendele, kel on talvel aedikus - sel talvel hanged olid 70 sm, kas kitsed üle taara ei roni? kuidas te see probleem lahendate?
Kui on külm laut, soovitaks paaritamisega veenitada novembrini - siis sünnitavad aprillis ja nõrgad talled ei külmuta surnuks.
Ei tee see külm kitsedele midagi. ohtlikud on ikka tuuletõmbus ja niiskus - tekivad uarapõletikud ja külmetushaigused. Lihtsalt endal on mugavam soojas laudas toimetada kui lüpsta -15 C käes. Ja poegimist saab tõesti sättida soojemate ilmade järgi.
ekana- Postituste arv : 12
Käivad mul mõtted kitsepidamise suunas. Aga ennem kindlate plaanide tegemist on mul vaja välja uurida, kas ma saan pakkuda üldse piisavalt häid tingimusi kitsele. Nimel, on mul külmtall (hobustega), st talvel, väga suure pakasega, langeb temperatuur tublisiti alla 0. Hobustega pole siiani muret olnud, päeval on nad väljas ja liiguvad ringi. Kas kits peaks sellisele temperatuurile vastu? Ja teine mure on veel: kuna hobustel on heina rull pidevalt ees, siis kas ka kits võib nendega koos seda päev läbi nosida? Võib peab ta olema eraldi aedikus ja jaokaupa heina ette viskama?
Printsu- Postituste arv : 2
Printsu kirjutas:Käivad mul mõtted kitsepidamise suunas. Aga ennem kindlate plaanide tegemist on mul vaja välja uurida, kas ma saan pakkuda üldse piisavalt häid tingimusi kitsele. Nimel, on mul külmtall (hobustega), st talvel, väga suure pakasega, langeb temperatuur tublisiti alla 0. Hobustega pole siiani muret olnud, päeval on nad väljas ja liiguvad ringi. Kas kits peaks sellisele temperatuurile vastu? Ja teine mure on veel: kuna hobustel on heina rull pidevalt ees, siis kas ka kits võib nendega koos seda päev läbi nosida? Võib peab ta olema eraldi aedikus ja jaokaupa heina ette viskama?
Olen lugenud, et kitsele täiesti normaalne temperatuur on veel ka -10C, kuid eelmisel aastal, kui väljas oli -30C siis meil laudas oli umbes -20C. Pidime veidi soojustama ja sellel talvel üritame temperatuuri ikka veidi soojemaks saada. Samas ei olnud kellelgi mingisuguseid külmakahjususi ja haigeks ka ei jäänud. Alla -10C juures langeb piima kogus, kuid loomade enda tervisele ohtlik ei olnud. Magades hoidsid lihsalt üksteise lähestikku rohkem. Eks see oleneb ka kitse tõust. Saaned on tõenäoliselt veidi õrnemad, kui eestimaised tõuta. Meil endal on thüüringi tõugu ja nemad on ka vastupidavad veidi ekstreemsematele tingimustele.
Heinast nii palju, et kui pall kitsele ette panna siis tõenäoliselt püüavad nad igal juhul sinna otsa ronida ning varsti on see hein söömiskõlbmatu.
Edu
Linda- Postituste arv : 13
Tänan Linda postituse eest
Üldiselt oleks siis täitsa võimalik, väheke kõpitsemist vaid.
Üldiselt oleks siis täitsa võimalik, väheke kõpitsemist vaid.
Printsu- Postituste arv : 2
Lehekülg 1, lehekülgi kokku 1